A facebookon is!

A babaúszásról

 

A babaúszás nem arról szól, hogy a babák meg tanuljanak úszni, hiszen az úszás egy bonyolult mozgáskoordinációs feladat, amit babáink csak 2-3 éves kor között kezdenek elsajátítani.

Babaúszás óráinkon elsősorban, az úszási folyamatra rávezető, alapgyakorlatokat végzünk, célunk a vízben való mozgásfejlesztés, hiszen a baba a szárazföldön pár hónap után kezd csak forgolódni, nem ül, nem mászik, szinte alig mozog, ezért a babaúszás során a teljes súlytalanság hatására, sokkal könnyebben mozog, a vízben számos olyan mozgásra képes, amit a szárazföldön nem tudna elvégezni.

Ez nagyon fontos, hiszen az idegrendszer a mozgás által fejlődik a legjobban.
A babúszás során, olyan feladatokat is kérünk, amiket babáink ösztönösen, biztonsággal, reflexszerűen megtesznek.

A búvárreflexnek köszönhetően, ha a babák orrát és száját vízéri, azonnal reflexszerűen lezárják hangrésüket, szájukon, orrukon levegőt fújnak ki, ezzel megakadályozva, hogy vizet nyeljenek, a víz alá merülés hatására beindul a biciklizés szerű láptempó, amire teljesen ösztönösen magától ráérez.

A búvár reflex segítségével képesek olyan emlékképek felidézésére, amelyet a magzati korban szerzetek, ezen kívül a vízben, anyukája karjai között, biztonságban érzi magát, és a vízben való biztonságérzet megtartása rendkívül hasznos a későbbiekben.

A búvárreflex 6-8 hónapos kór után eltűnik, ezért nagyon fontos mielőbb még a reflex működése alatt elkezdeni a babaúszást.

A babaúszáson végzett feladatok többsége az idegrendszerre jótékony hatású, nyugtató, lazító gyakorlatok.

  • A babaúszás során az aktív mozgás hatására nő a babák edzettségi szintje, így a szervezet ellenálló képessége nő a betegségekkel szemben.
  • A babaúszáskor nő a tüdőkapacitás, így edződik a légző rendszer, a keringés, erősödik az immunrendszer.
  • A babaközösségnek a társas kapcsolatok kialakításában illetve a beilleszkedésben van nagy szerepe.
  • A babaúszáson alkalmazott mondókák, dalok, versek használatának nagy szerepe van a kommunikáció illetve beszédfejlesztés kialakításában.
  • Babaúszás óráinkon végzett mozgással erősödnek az izmok, ízületek, és az egyre gyakoribbá váló testhibákat megelőzhetjük.
  • A babaúszáson alkalmazott koordinációs feladatokkal növeljük az agyi aktivitást.
  • A babaúszás egy olyan családi vízi foglalkozás, ahol tudatosan kialakított játékrendszerrel építünk fel egy nevelési programot a vízben.
  • Nem beszélve a szülő és gyermek közötti kapcsolatról, hiszen a babaúszás alkalmával sok boldog pillanatot élnek át együtt, sok nehézséggel birkóznak meg. Feledhetetlen élmény marad mind a baba mind a szülők számára.


Várok mindenkit szeretettel, bizalommal:


Izsákné Németh Szilvia
06-20/332-7026